ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ!


Στα τέλη του τέταρτου αιώνα , η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε μετά από μία περίοδο ακμής, σχεδόν 500 χρόνων, ως η μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου .
Οι ιστορικοί έχουν αποσαφηνίσει τους λόγους για την κατάρρευση, καθώς και τους διαφορετικούς παράγοντες που οδήγησαν στις στρατιωτικές αποτυχίες που ακρωτηρίασαν την οικονομία, τις φυσικές καταστροφές , ακόμη και την αλλαγή του κλίματος . Ακόμα άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν είχε πραγματικά πέσει στο 476 μ.Χ. , από τότε που το ανατολικό μισό συνεχίστηκε για τα επόμενα χίλια χρόνια , με τη μορφή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας . Ενώ ακριβώς πώς- και πότε - η αυτοκρατορία έπεσε εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συνεχούς συζήτησης , ορισμένες θεωρίες έχουν αναδειχθεί ως οι πιο δημοφιλές εξηγήσεις για την πτώση της  Ρώμης. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε οκτώ λόγους για τους οποίους μία από τις πιο θρυλικές αυτοκρατορίες της ιστορίας, έπεσε τελικά.

Εισβολές από βάρβαρες φυλές
 Η πιο απλή θεωρία για την κατάρρευση της Ρώμης εστιάζεται σε μια σειρά από στρατιωτικές απώλειες  που υπέστη από εξωτερικές δυνάμεις .Η Ρώμη είχε για πολλούς αιώνες , πριν την πτώση της, πολέμους με γερμανικά φύλα,  αλλά και με τους Γότθους, οι οποίοι είχαν σφετερισθεί εκτάσεις στα σύνορα της αυτοκρατορίας . Οι Ρωμαίοι κατέστειλαν μια Γερμανική εξέγερση στα τέλη του τέταρτου αιώνα , αλλά το 410μχ ο βασιλιάς των Βησιγότθων Αλάριχος κατέλαβε με επιτυχία την πόλη της Ρώμης . Η Αυτοκρατορία πέρασε τις επόμενες δεκαετίες υπό τη διαρκή απειλή πριν λεηλατηθεί   και πάλι το 455 μχ η Αιώνια Πόλη ", αυτή τη φορά από τους βανδάλους . Τέλος , το 476μχ , ο Γερμανός ηγέτης Odoacer οργάνωσε μια εξέγερση και καθαίρεσε τον αυτοκράτορα Romulus Augustulus . Από τότε , κανένας Ρωμαίος αυτοκράτορας δεν θα κυβερνήσει ποτέ ξανά από θρόνο στην Ιταλία , οδηγώντας πολλούς να αναφέρουν το 476μχ  ως το έτος της πτώσης της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Τα οικονομικά προβλήματα και υπερβολική εξάρτηση από την καταναγκαστική εργασία
 Η Ρώμη ήταν διαρκώς υπό επίθεση από εξωτερικές δυνάμεις , με αποτέλεσμα να καταρρεύσει από οικονομική κρίση . Οι συνεχόμενοι πόλεμοι και οι σπατάλες είχαν αδειάσει σημαντικά τα αυτοκρατορικά ταμεία , και η καταπιεστική φορολογία και ο πληθωρισμός είχαν διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών . Με την ελπίδα να αποφευχθεί η εφορία , πολλά μέλη των εύπορων τάξεων είχαν καταφύγει στην ύπαιθρο και είχαν δημιουργήσει ανεξάρτητα φέουδα . Την ίδια στιγμή , η αυτοκρατορία συγκλονίστηκε από ένα έλλειμμα εργατικού δυναμικού . Η οικονομία της Ρώμης εξαρτιόταν...
σημαντικά από σκλάβους που καλλιεργούσαν τα χωράφια της και εργάζονταν επίσης και ως τεχνίτες. Η στρατιωτική επιβολή της απέφερε εργατικό δυναμικό από τις  κατακτημένες χώρες, πράγμα που σταμάτησε κατά το 2ο αιώνα με αποτέλεσμα η παρουσία των δούλων και άλλων θησαυρών του πολέμου άρχισαν να στερεύουν . Ένα ακόμη πλήγμα ήρθε τον 5ο αιώνα , όταν οι Βάνδαλοι ισχυροποιήθηκαν και άρχισε να διαταράσσεται το εμπόριο της αυτοκρατορίας καθώς περιφερόντουσαν σε όλη τη Μεσόγειο ως πειρατές . Με την οικονομία παραπαίουσα και την εμπορική και τη γεωργική παραγωγή της σε παρακμή , η αυτοκρατορία άρχισε να χάνει την προηγούμενη αίγλη της.
 Η άνοδος της Ανατολικής Αυτοκρατορίας
 Η μοίρα της Δυτικής Ρώμης σφραγίζεται εν μέρει στα τέλη του τρίτου αιώνα , όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός διαίρεσε την Αυτοκρατορία σε δύο μισά, την Δυτική με έδρα την πόλη του Μιλάνο , και την Ανατολική Αυτοκρατορία στο Βυζάντιο , αργότερα γνωστό ως Κωνσταντινούπολη . Η διαίρεση έκανε την αυτοκρατορία πιο εύκολα να κυβερνάται , αλλά με την πάροδο του χρόνου τα δύο μισά αποξενώθηκαν . Ανατολή και Δύση απέτυχαν να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμηση των εξωτερικών απειλών. Καθώς το χάσμα διευρύνθηκε, η Ελληνόφωνη Ανατολική Αυτοκρατορία μεγάλωσε σε πλούτο , ενώ λατινόφωνη Δυτική κατέπεσε σε οικονομική κρίση . Η δύναμη της Ανατολικής Αυτοκρατορίας επέτρεψε να αποφευχθούν  επιδρομές των Βαρβάρων προς τη Δύση . Αυτοκράτορες , όπως ο Κωνσταντίνος εξασφάλισαν στην πόλη της Κωνσταντινούπολης οχύρωση και καλή φύλαξη ενώ η πόλη της Ρώμης - η οποία είχε μόνο συμβολική αξία για πολλούς στην Ανατολή - έμεινε ευάλωτη .Η δυτική πολιτική δομή θα αποσυντεθεί τελικά τον πέμπτο αιώνα , αλλά η Ανατολική Αυτοκρατορία άντεξε σε κάποια μορφή για άλλα χίλια χρόνια πριν από την κατάλυση από τους Οθωμανούς το 1453 .

 Στρατιωτικές υπερβολικές δαπάνες
 Στην μεγάλη αίγλη της, η ρωμαϊκή αυτοκρατορία εκτεινόταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον ποταμό Ευφράτη στη Μέση Ανατολή , αλλά και το μεγαλείο της αυτό  συνετέλεσε επίσης στην πτώση της . Με μια τέτοια τεράστια έκτασή να κυβερνηθεί , η αυτοκρατορία αντιμετώπισε ένα διοικητικό και υλικοτεχνικό εφιάλτη . Παρόλα τα εξαιρετικά οδικά τους συστήματα , οι Ρωμαίοι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνούν γρήγορα ή αρκετά αποτελεσματικά  για να διαχειρίζονται τις κτήσεις τους. Αγωνίστηκε να συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα και πόρους, για να υπερασπιστεί τα σύνορά της από τις τοπικές εξεγέρσεις και τις εξωτερικές επιθέσεις. Χαρακτηριστικά κατά τν 2ο αιώνα ο αυτοκράτορας Αδριανός αναγκάστηκε να χτίσει το διάσημο τοίχο του στη Βρετανία μόνο και μόνο για να κρατήσει τον εχθρό στο κόλπο. Καθώς όλο και περισσότερα κεφάλαια διοχετεύθηκαν στην στρατιωτική συντήρηση της αυτοκρατορίας , η τεχνολογική πρόοδος επιβραδύνθηκε και αστική υποδομή της Ρώμης έπεσε σε παρακμή .
 Κυβέρνηση της διαφθοράς και της πολιτικής αστάθειας
 Το μέγεθός της Ρώμης κατέστη δύσκολο να κυβερνηθεί , η αναποτελεσματική και ασυνεπή ηγεσία χρησίμευσε μόνο για να μεγεθύνει το πρόβλημα . Όντας ο Ρωμαίος αυτοκράτορας είχε ανέκαθεν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη δουλειά , αλλά κατά τη διάρκεια του ταραχώδους 2ου και 3ου αιώνα έγινε σχεδόν ποινή θανάτου .Ο εμφύλιος πόλεμος οδήγησε την αυτοκρατορία σε χάος , και πάνω από 20 άνδρες πήραν το θρόνο σε διάστημα μόλις 75 ετών , συνήθως μετά τη δολοφονία των προκατόχων τους .Η Πραιτοριανή φρουρά - σωματοφύλακες του αυτοκράτορα - δολοφονήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από νέους κατά βούληση κυρίαρχους, επί των πλείστων ανίκανους και διεφθαρμένους. Η πολιτική σήψη επεκτάθηκε επίσης και στη ρωμαϊκή Σύγκλητο , η οποία απέτυχε να μετριάσει τις υπερβολές των αυτοκρατόρων καθώς και η ίδια αποτελούνταν από ανίκανους και διεφθαρμένους. Δεδομένου ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε , η υπερηφάνεια εξασθένισε και πολλοί Ρωμαίοι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη στην ηγεσία τους .
 Η άφιξη των Ούννων και η μετανάστευση των βάρβαρων φύλων
 Οι Βαρβαρικές επιθέσεις εναντίον της Ρώμης προήλθε εν μέρει από μια μαζική μετανάστευση που προκαλείται από την εισβολή των Ούννων στα τέλη του 4ου αιώνα . Όταν αυτή η Ασιατική φυλή κατέφθασε μέσω της βόρειας Ευρώπης, πολλά γερμανικά φύλα μετακινήθηκαν στα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας . Οι Ρωμαίοι απρόθυμα επέτρεψαν στους  Βησιγότθους να περάσουν νότια του Δούναβη μέσα στην ασφάλεια της ρωμαϊκής επικράτειας , αλλά τους αντιμετώπισε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ammianus Marcellinus , οι Ρωμαίοι αξιωματούχοι ανάγκασαν  τους πεινασμένους Γότθους να πουλήσουν τα ίδια τους τα παιδιά, ως σκλάβους, για λίγο κρέας σκύλου. Η εξοντωτική πίεση  στους Γότθους  δημιούργησε ένα επικίνδυνο εχθρό εντός των συνόρων τους . Όταν η καταπίεση έγινε μεγάλη, οι Γότθοι ξεσηκώθηκαν, εξεγέρθηκαν και τελικά συγκρούστηκαν με τον ρωμαϊκό στρατό στην μάχη της Αδριανούπολης μ.Χ. 378 σκοτώνοντας τον αυτοκράτορα Valens. Οι Ρωμαίοι σοκαρισμένοι διαπραγματεύτηκαν  μια πρόχειρη ειρήνη με τους βαρβάρους , αλλά η εκεχειρία κατέρρευσε το 410 , όταν ο Γότθος βασιλιάς Αλάριχος κινήθηκε δυτικά και λεηλάτησε τη Ρώμη . Με την Δυτική Αυτοκρατορία αποδυναμωμένη, τα Γερμανικά φύλα όπως οι Βάνδαλοι και οι Σάξονες ήταν πλέον  σε θέση να εφορμούν εντός των συνόρων της και να καταλάβουν τη Βρετανία , την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική .
 Ο Χριστιανισμός και η απώλεια των παραδοσιακών αξιών
 Η πτώση της Ρώμης συνδυάσθηκε με την εξάπλωση του Χριστιανισμού , και μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι η άνοδος της νέας πίστης συνέβαλε στην πτώση της αυτοκρατορίας .Το Διάταγμα των Μεδιολάνων νομιμοποίησε το Χριστιανισμό το 313 , και αργότερα, το 380, έγινε η επίσημη θρησκεία του κράτους. Το διάταγμα έληξε αιώνες διωγμών. Ο Χριστιανισμός αντικατέστησε την πολυθεϊστική ρωμαϊκή θρησκεία , που είχε τον αυτοκράτορα με θεϊκή υπόσταση , καθώς επίσης είχε μετατοπίσει το κέντρο βάρους μακριά από τη δόξα του κράτους και σε μια μοναδική θεότητα . Εν τω μεταξύ , πάπες και άλλοι αξιωματούχοι της εκκλησίας πήραν αυξημένο ρόλο στις πολιτικές υποθέσεις , περιπλέκοντας περαιτέρω τη διακυβέρνηση . Ο ιστορικός του 18ου αιώνα Edward Gibbon ήταν ο πιο διάσημος υποστηρικτής αυτής της θεωρίας , αλλά η προσέγγιση του έχει έκτοτε ευρέως επικριθεί . Η εξάπλωση του Χριστιανισμού μπορεί να έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ρωμαϊκή πολιτική αρετή, οι περισσότεροι μελετητές, όμως υποστηρίζουν τώρα ότι αυτή η επιρροή ήταν πολύ μικρή συγκριτικά με τους στρατιωτικούς , οικονομικούς και διοικητικούς παράγοντες .
Αποδυνάμωση των ρωμαϊκών λεγεώνων
 Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της , ο στρατός της Ρώμης ήταν ο φθόνος του αρχαίου κόσμου . Αλλά στην εποχή της παρακμής , το προφίλ των άλλοτε κραταιών λεγεώνων άρχισε να αλλάζει .Ανίκανοι να προσλάβουν αρκετούς στρατιώτες από τους Ρωμαίους  πολίτες , αυτοκράτορες όπως ο Διοκλητιανός και ο Κωνσταντίνος άρχισε την πρόσληψη ξένων μισθοφόρων για να στηρίξουν τους στρατούς τους . Οι τάξεις των λεγεώνων τελικά διογκώθηκαν με Γότθους και άλλους βάρβαρους , τόσο πολύ έτσι ώστε οι Ρωμαίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν την λατινική λέξη " barbarus " στη θέση του " στρατιώτης ". Ενώ οι Γερμανοί στρατιώτες  απεδείχθησαν ότι είναι άγριοι πολεμιστές , είχαν ελάχιστη έως καθόλου πίστη στην αυτοκρατορία. Διέθεταν  δίψα για δύναμη και αξιώματα, ενώ συχνά στράφηκαν εναντίον των Ρωμαίων εργοδοτών τους . Στην πραγματικότητα , πολλοί από τους βαρβάρους που λεηλάτησαν την πόλη της Ρώμης και έφεραν σε παρακμή την Δυτική Αυτοκρατορία, είχαν κερδίσει τις στρατιωτικές τους  ρίγες , ενώ υπηρετούσαν στις ρωμαϊκές λεγεώνες .

Τέλος, μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι η ανεξέλεγκτη δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να συνέβαλε στη μείωση Αρχαίας Ρώμης . Ρωμαίοι οινοποιοί που χρησιμοποιούσαν δοχεία μολύβδου για να βράσουν πατημένα σταφύλια , οι αυτοκρατορικοί  υδροχόοι μετέφεραν νερό μέσω των σωλήνων μολύβδου και πολλά ρωμαϊκά τρόφιμα είχαν υποστεί γλύκανση με οξικό μόλυβδο . Δεδομένου ότι ο μόλυβδος είναι τοξικός , μερικοί ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι η χρήση του μπορεί να είχε οδηγήσει σε εκτεταμένες περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας, χαμηλά ποσοστά γεννήσεων,  αναιμία καθώς και επιθετική έως εριστική συμπεριφορά μεταξύ της ρωμαίων πολιτών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου