ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Γιώργης Η. Ζέρβας, ένας καλός άνθρωπος!

Ο Γιώργης Ζέρβας γεννήθηκε το 1924 στο Μπιτζιμπάρδι και ήταν το τέταρτο τέκνο του Ηλία και της Παναγιώτας Ζέρβα. Φτωχή οικογένεια ως ήταν δυσκόλεψαν και άλλο τα πράγματα με το θάνατο του πατέρα του και την εναπομείνουσα οικογένεια τεσσάρων παιδιών με μια μάνα. Η μάνα, ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ξαναπαντρεύτηκε τον εκ Διασέλλων Αντώνιο Κοντοβουνήσιο και η οικογένεια μεγάλωσε με τρία ακόμη τέκνα, τον Αλέξη (απεβίωσε), τον Ανδρέα και τον Νικόλα (ιερέας). Μετά την μετοίκηση της οικογένειας στον Πύργο ο 14χρονος, τότε Γιώργης συγκατοίκησε με τον μεγαλύτερο αδερφό του Δημήτρη στο πατρικό τους σπίτι στην θέση που βρίσκεται σήμερα το σπίτι του Θεόδωρου Δ.Τσαγδή.
Ο Γιώργης ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης, όμως η ζωηρή του φύση τον οδήγησε κοντά στον Πάνο Νιάρχο, ειδικό στα ξυλουργικά, και στην ενασχόλησή του με την επεξεργασία του ξύλου.Κατασκεύαζε βαρέλια καθώς και είδη οικιακής χρήσης όπως κουτάλες, χτένια, γλίτσες, πέδιλα με ξύλο και ύφασμα κ.α.Επίσης αν και σε νεαρή ηλικία αναδείχθηκε σε άριστο τεχνίτη στην κατασκευή σκεπών.
Σε ηλικία 22 ετών, και εν μέσω εμφυλίου, κατατάσσεται στο στρατό όπου υπηρετεί για 45 μήνες.Μετά την απόλυσή του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε, για λίγο καιρό, στον χώρο των οικοδομικών υλικών σε συνεταιρισμό με τον σύζυγο της Βασίλως Κ.Ρήγα. Το 1953 νυμφεύθηκε την Σταυρούλα Κουρμπέλη και απέκτησε τρία παιδιά, τον Ηλία (απεβίωσε), τον Χρήστο και την Μαρία. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία συνεχίστηκε στην ΟΥΛΕΝ (ΕΥΔΑΠ) ως μαραγκός από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Ο Γιώργης και η δραστήρια Σταυρούλα απέκτησαν μια σεβαστή περιουσία την οποία κληροδότησαν στα τέκνα τους.
Η αγάπη του Γιώργη για το χωριό του παρέμεινε άσβεστη φλόγα και αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε σπίτι για να το επισκέπτεται όταν  μπορεί καθώς και δύο χωραφάκια με ελιές από όπου έβγαζε το λάδι για την οικογένειά του. Όλοι όσοι τον γνώριζαν είχαν μόνο καλά λόγια να πουν καθώς η τιμιότητα του ήταν απαράμιλλη αλλά και το χιούμορ του μοναδικό.
Απεβίωσε το 1996 σε ηλικία μόλις 72 ετών από προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου