ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΟΣ: ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Ο κύριος Ιωάννης Ξένος είναι ένας άνθρωπος που έχω την τιμή της γνωριμίας τα τελευταία δύο χρόνια και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως πρόκειται για έναν αξιόλογο άνθρωπο με άποψη και αγάπη για τον τόπο που ζούμε αλλά με πολλές ενστάσεις για την πολιτικό σύστημα και τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων που κατασπαταλήθηκαν όχι σε επενδύσεις ανάπτυξης και υποδομές αλλά σε καλοπέραση και πλουτισμό λίγων.Τον παρακάλεσα να μου τα δώσει γραπτώς και με επιστολή του μας μοιράζεται τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του αλλά και τις προτάσεις του.Λόγω του ότι η επιστολή είναι μακροσκελής θα την "τεμαχίσω" και παρακάτω θα αναγνώσετε τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και σε επόμενη ανάρτηση θα ακολουθήσουν οι λύσεις.
 Είναι περιττό να αναφέρω κύριε Γιάννη ότι όποτε επιθυμείτε μπορείτε να αρθρογραφείτε ελεύθερα από αυτό το μετερίζι (θέση μάχης που λαμβάνεται με προφύλαξη από τα πυρά του εχθρού σε κάποιο σταθερό σημείο).



Θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απόψεις μου για τα αιτία της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα που ίσως συμβάλουν στην πιο αποτελεσματική και ουσιαστική κατανόηση του προβλήματος που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε,γιατί όταν δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική αιτία από την οποία προέρχεται το πρόβλημα, μιλάμε στον «αέρα».

Κατ ' αρχάς θα ήθελα να σας συστηθώ.
Είμαι συνταξιούχος 67 ετών από 1-1-2004 παίρνοντας σύνταξη μετά από 44 χρόνια εργασίας με ένσημα (13.600).Εργαζόμουν συνεχώς από ηλικία 12 ετών με ένσημα (ήμουν τυχερός) κάνοντας διάφορες βοηθητικές εργασίες σε καταστήματα κλπ  Νυκτερινό σχολείο από 2α Γυμνάσιου και είμαι απόφοιτος ΑΣΟΕΕ. Μετα το Πανεπιστήμιο μπήκα στην Εταιρία Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ ως απλός υπάλληλος και εργάστηκα επί 33 χρόνια. Χάρις στην σκληρή εργασία και το αξιοκρατικό περιβάλλον μιας από τις πιο  αξίες "ελληνικές" εταιρίες ,επί 14 χρόνια (από τα 33) ήμουν Υποδ/ντης εξαγωγών και τα 13 τελευταία χρόνια  Διευθυντής Πωλήσεων της Ελλάδας. 
Οι απόψεις μου που θα σας αναφέρω πιο κάτω απαντούν στο ερώτημα, που θα πρέπει να γίνεται  με έμφαση στους καλεσμένους σας.

"ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ; "
 Ό,τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια (φοροδιαφυγή - άχρηστες Δημόσιες Υπηρεσίες - υπεράριθμοι Δημόσιοι υπάλληλοι-πελατειακό κράτος-υπερκατανάλωσης-δανεισμός-έλλειψη παραγωγικότητας κλπ) απλώς ΕΦΕΡΑΝ το  πρόβλημα ΝΩΡΙΤΕΡΑ. 
Κατ εμέ η πραγματική αιτία της κρίσης στην Ελλάδα (και κατ ' επέκταση στην Ευρώπη) είναι
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
που μεταξύ των άλλων σημαίνει : 
-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 
Τι εννοώ: 
  Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ βαριά Βιομηχανία. Είχε κυρίως μικρομεσαία Βιομηχανία και Βιοτεχνία. Είχε κάποιος  π.χ. ένα εργοστάσιο με 100 άτομα προσωπικό για παραγωγή ενδυμάτων τα οποία πουλούσε ανάλογα π.χ.20-30-40 ευρώ. Η Εταιρια εκανε κέρδη, πλήρωνε το προσωπικό της, τους φόρους της ,έκανε ανανέωση μηχανημάτων κλπ .Αυτή ήταν η οικονομία και ο τρόπος εξέλιξης της ζωής στην Ελλάδα από πολλά χρόνια. Από την στιγμή που με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ , οποιοσδήποτε Ιδιώτης η Εταιρία μπορεί να κάνει εισαγωγή (η ΖΑRA , το CARFOUR, το ΙΚΕΑ κλπ)  και τα ίδια προϊόντα να πωλούνται 10 και 15 ευρώ ,τότε η ελληνική βιοτεχνία για να επιβίωση πρέπει να πουλήσει τουλάχιστον στις τιμές αυτές. Άρα την επομένη μέρα είναι υποχρεωμένη  να μειώσει  κόστος και τιμές. Μεταξύ των άλλων μειώσεων είναι και ο περιορισμός των εργαζομένων πχ  από  100 άτομα σε 50.Τα μισά θα δουλεύουν 8ωρο και τα μισά 4ωρο. Εγώ πχ που απολύομαι υποχρεούμαι να αγοράζω τα φθηνά που ειναι εξίσου καλά και ισως καλύτερα. Αν σκεφτείτε ότι σε μια δεδομένη στιγμή, όσοι είναι μέσα στα αυτοκίνητα τους στην Πατησίων, σέ οτι φοράνε δεν έχει χρησιμοποιηθεί ελληνικό εργατικό χέρι ,να πάρει μισθό ,να ξοδέψει ,να πληρώσει φόρο  και να κινηθεί η οικονομία. Άρα ΑΝΕΡΓΙΑ - ΕΛΕΙΨΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ. Ακόμη και με μείωση προσωπικού θα  πρέπει οι υπόλοιποι να δουλεύουν  με 300-400 ευρώ τον μηνά για να γίνει ανταγωνιστικό προϊόν. 
Τό ίδιο «σκηνικό» συμβαίνει μέ όλα τα παραγόμενα-εισαγόμενα προιόντα από το εξωτερικό  πού έχουν αντικαταστήση τήν Ελληνική παραγωγή καί αυτά τα προιόντα ειναι στά σπίτια μας γιατί είναι φθηνότερα. 
Το πρόβλημα αυτό όπως αντιλαμβάνεσθε δεν είναι μόνο Ελληνικό. Το ίδιο πρόβλημα έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης, γι’ αυτο αλλωστε και υπάρχει ραγδαία αυξηση της ανεργίας . Η Γερμανία σε 2 χρόνια θα έχει το ίδιο πρόβλημα. ΓΙΑΤΙ?
Το 65% των προϊόντων της εξάγεται στην Ευρώπη. Ποιος έχει χρήματα σήμερα να αγοράσει Γερμανικά προϊόντα στην Ευρώπη? Όπως είναι γνωστό τα περισσότερα ανταλλακτικά της βαριάς βιομηχανίας της Γερμανίας παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους (Taiwan-China κλπ). Άρα η παραγωγή της είτε μειώνεται η έχει φύγει. Άρα ανεργία. 
Είναι γεγονός ότι αν σε μια χώρα δεν υπάρχει ΠΡΟΤΩΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ δεν μπορεί να υπάρξει υγιής οικονομία. Επενδύσεις σε καταστήματα η υπήρεσιες είναι αντιπαραγωγικές και δεν λύνουν το πρόβλημα τις ανεργίας. 
ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι καλεσμένοι σας στις εκάστοτε εξαιρετικές εκπομπές σας, μόνιμα και με έμφαση αναφέρονται στο να ΠΕΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ να γίνουν επενδύσεις , να ανοίξουν δουλειές να  απασχοληθούν οι άνεργοι.  
Παρατηρώ ότι σε καμία εκπομπή στα διάφορα κανάλια δεν γίνεται η μια και μοναδική ερώτηση στους καλεσμένους που πρέπει να απαντήσουν
 "ΣΕ ΤΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ? "
Αν  σας δώσω δάνειο 10 εκατ. ευρώ το οποίο θα πληρώσετε μετά από 10 χρόνια , με χαμηλό επιτόκιο , μικρές και πολλές δόσεις για να κάνετε μια επένδυση. Όχι επένδυση για προϊόντα High Tech με 10 επιστήμονες με άσπρες ποδιές αλλά πχ να απασχολήσετε 200 άτομα από τους ανέργους παράγοντας πχ έπιπλα για την εσωτερική αγορά και εξαγωγές. Θα δημιουργήσετε το εργοστάσιο αλλά το ανταγωνιστικό σας περιβάλλον δεν είναι ο ΒΑΡΑΓΚΗΣ η ο ΣΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ  αλλά το PRAΚTIKER  και το ΙΚΕΑ. 
Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι το ανταγωνιστικό μας περιβάλλον δημιουργείται πλέον από την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ που εισάγονται από  χώρες χαμηλού κόστους. 
Για να κάνεις ανταγωνιστικό προϊόν σήμερα, απαιτείται να έχεις χαμηλούς συντελεστές κόστους , οπως  μεταξύ άλλων :
 -Απλούστευση και ξεκαθάρισμα του ΔΗΜΟΣΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (Γραφειοκρατία-διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων κλπ) 
-Σταθερό ,  μακροπρόθεσμο και χαμηλό ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ περιβάλλον. 
-Χαμηλό κόστος χρηματοδότησης 
-Χαμηλό κόστος πρώτων υλών 
-Χαμηλό εργασιακό κόστος. 
 Το πρόβλημα του φτωχού κόσμου μας ήρθε ,ο Ασιάτης έχει δικαίωμα να ζήσει. Όπως ξέρετε δουλεύουν με 1 ευρώ την ημέρα και κάνουν καταπληκτικά προϊόντα αφού γίνονται με προδιαγραφές των μεγάλων πολυεθνικών Εταιριών και τα οποία αγοράζει όλος ο κόσμος. Το όνειρο πχ του Κινέζου κάποτε ήταν να έχει ένα ποδήλατο, σήμερα είναι να έχει ένα μηχανάκι ,όταν το όνειρο του θα είναι να έχει ένα αυτοκίνητο θα γίνουν σωματεία , απεργίες  θα ανέβουν τα κόστη και ενδεχομένως θα γυρίσει ένα μέρος της παραγωγής στην Ευρώπη αλλά αυτοί είναι δις και "κάστες πτωχών" και θα περάσουν 200 χρόνια μέχρι τότε. 
Και για να απαντήσω και σε 2 ερωτήματα που θα μπορούσε να ευλογα να τεθούν
1-    " αφού λόγο της ,ύφεσης θα μειωθεί η κατανάλωσης στην Ευρώπη ,δεν θα μειωθεί και η παραγωγή τους ? ΝΑΙ . Αλλά οι Ασιάτες έχουν μια τεράστια εσωτερική αγορά την οποία μπορεί να συντηρήσουν "ελεγχόμενα" δίνοντας μικρές απαραίτητες αυξήσεις στους εργαζομένους διατηρώντας το βιοτικό τους επίπεδο εκεί που θέλουν. 
2-"Δεν θα μπορούσε να μπει δασμός πχ 50% στα προϊόντα παραγωγής εκτός Ευρ.Ενωσης ώστε να γίνουν ακριβά. ΝΑΙ, Αλλά θυμίζω ότι όταν η Γερμανία έκανε τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο βασίκα τον έκανε γιατί είχε μια καταπληκτική βαριά βιομηχανία και ήθελε να αγοράζει πρώτες ύλες από όλο τον κόσμο και να πουλαει σε όλο τον κόσμο. Αν λοιπόν δεν αφήσεις τους Ασιάτες να γίνουν expanted θα σου κάνουν πυρηνικό πόλεμο " .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου