ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Εις το όνομα...ενός Έλληνα!

Μία από τις σπανιότερες Bentley στον κόσμο επιστρέφει (ως έκθεμα) στα κεντρικά γραφεία της βρετανικής φίρμας στο Crewe. Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ότι έχει πάρει το όνομά της από έναν Έλληνα κροίσο, τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Η "4¼ Litre Embiricos" λοιπόν κατασκευάστηκε βάση των αναγκών του Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος μεσουρανούσε την δεκαετία του '30, τόσο ως ένας γνήσιος buon viver, αλλά και ως οδηγός αγώνων. Οι ανάγκες λοιπόν του Εμπειρίκου επικεντρωνόντουσαν στην ύπαρξη ενός αυτοκινήτου, το οποίο να ήταν ικανό να επιτυγχάνει υψηλές ταχύτητες τόσο ταξιδεύοντας όσο και στις πίστες. Ζήτησε λοιπόν από την Bentley να του κατασκευάσουν ένα τέτοιο μοντέλο. Η Βρετανική εταιρεία συνεργάστηκε με την γαλλική εταιρεία κατασκευής αμαξωμάτων, Pourtout Carrossier και το αποτέλεσμα ήταν το 1937 να δημιουργηθεί η "4¼ Litre Embiricos", η οποία είχε τελική ταχύτητα το εξωπραγματικό για την εποχή νούμερο των 184,5 χλμ./ώρα. Δύο χρόνια μετά ο Εμπειρίκος αποφάσισε να την πουλήσει σε έναν Βρετανό οδηγό αγώνων, τον Σόλταν Χέι, ο οποίος συμμετείχε τρεις φορές στις 24 Ώρες του Le Mans με μοναδική επιτυχία την κατάκτηση μίας 6ης θέσης.

http://www.motori.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου