ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Στο έλεος του καιρού . .


Τις πληγές της μετρά η περιοχή της Σκιλλουντίας μετά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας. Από τη μια οι έντονες χαλαζοπτώσεις σε πολλά από τα χωριά της δημοτικής ενότητας και
από την άλλη οι ζημιές στους χώρους του νοσοκομείου, αποτυπώνουν την χθεσινή εικόνα στην περιοχή. Επιπροσθέτως υπάρχουν τα γνωστά χειμερινά προβλήματα στους δρόμους. Για το λόγο αυτό συνεδρίασε χθες η δημαρχιακή επιτροπή, ώστε να δοθούν λύσεις και κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Έντονη χαλαζόπτωση υπήρξε στις περιοχές Αλιφείρα, Βρίνα, Γραίκα, Γρύλλο, Διάσελλα,  Καλυβάκια, Μακρίσια, Πλατιάνα, Πλουτοχώρι, Ράχες, Σκιλλουντία, Τρυπητή. Ζημιές εκτιμάται ότι έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή, καθώς πολλοί δεν είχαν προχωρήσει στη συγκομιδή του καρπού. Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ και όπως τόνισε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ήταν φέτος η πρώτη χρονιά μετά τις πυρκαγιές του 2007, που είχαν παραγωγή.Στο νοσοκομείο – κέντρο Υγείας Κρεστένων από το σφοδρό άνεμο που πέρασε στην περιοχή, παρασύρθηκε τμήμα από το στέγαστρο και τη στέγη με αποτέλεσμα να μπουν νερά μέσα στο κτίριο και να υπάρξουν προβλήματα στον εξοπλισμό. Όμως με την άμεση παρέμβαση των Αρχών προχώρησαν σε αποκατάσταση της ζημιάς.
Στο οδικό δίκτυο της περιοχής οι καταπτώσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο κυρίως στον κεντρικό άξονα Κρέστενας – Ανδρίτσαινας. Σε αρκετά σημεία φερτά υλικά και λάσπες έχουν καλύψει το δρόμο, ενώ στο αγροτικό οδικό δίκτυο η κατάσταση είναι πιο σοβαρή καθώς τα προβλήματα είναι περισσότερα και μεγαλύτερα.
Ο δήμος ήδη προετοιμάζεται και για τις πρώτες χιονοπτώσεις στην περιοχή της Ανδρίτσαινας και κυρίως στο ναό του Επικουρίου Απόλλωνος. Αλάτι υπάρχει για τους δρόμους, ζητήθηκε όμως μια αλατιέρα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Στον ποταμό Αλφειό η στάθμη είναι ακόμα χαμηλά αλλά γίνεται αντιληπτό πως με τις έντονες βροχοπτώσεις των ημερών δεν θα αργήσει να ανέβει. Το βλέμμα είναι στραμμένο στην περιοχή του Πλουτοχωρίου και των Καλυβακίων, αλλά και σε άλλες περιοχές με προβλήματα στις απορροές όπως το Κάτω Σαμικό.
ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου