ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΛΕΙΟΙ ΗΡΩΕΣ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΧΩΡΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:

Σε πρόσφατο ταξίδι με φίλους μου στην Αλβανία ,περιοχή Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα ,ένα γεγονός με συγκίνησε βαθύτατα .Στο Ελληνικό χωριό Βουλιαράτες ,να σημειωθεί ότι στην περιοχή Αργυροκάστρου είναι 99 χωριά Ελληνικά , αναγνωρισμένα επίσημα από την Αλβανία , επισκεφτήκαμε το εκκλησάκι της Αγίας Σκέπης . Εκεί είναι το μοναδικό κοιμητήριο Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο διπλανό ύψωμα , σε σφοδρή μάχη με τους Ιταλούς . 84 παληκάρια έπεσαν για την πατρίδα . Αναπάντεχα , κοιτώντας τα ονόματά τους , δύο επίθετα γνωστά από τον τόπο μας , τράβηξαν την προσοχή μου . Δέλγας Ιωάννης , από το Λειβαδάκι Ολυμπίας και Αδαμόπουλος Παναγιώτης από την Φρίξα Ολυμπίας . Θεωρώ χρέος μου να αναφερθώ στους πατριώτες μας και να αποτίσω φόρο τιμής στα παληκάρια αυτά και στους συγγενείς τους , που πριν καλά γνωρίσουν τον κόσμο και δημιουργήσουν την ζωή τους , την πρόσφεραν θυσία στο κάλεσμα της Πατρίδας , για να διαφυλάξουν την ελευθερία της από τον Ιταλό εισβολέα . Ας είναι αιώνια η μνήμη τους !!!

  Να σημειωθεί ότι περίπου 11900 Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών τα οστά είναι διάσπαρτα σε υψώματα και βουνά της Αλβανίας . Πολλά έχουν συλλεγεί σε χώρους κοντά σε εκκλησίες και περιμένουν να ενταφιαστούν για να αναπαυθούν αιώνια .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου