ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Την φρίκη, τον απόλυτο εξευτελισμό και την εκμετάλλευση συνεχίζουν να βιώνουν στα φραουλοχώραφα της Βουπρασίας Ηλείας, οι εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες γης που προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στους ντόπιους τσιφλικάδες , με την προκλητική ανοχή των τοπικών παραγόντων και των αρμοδίων υπηρεσιών.

Τοπικά κυκλώματα δουλεμπόρων με διασυνδέσεις σε όλη τη χώρα, παρά την μεγάλη δημοσιότητα και την ανάδειξη του θέματος κατά καιρούς από τα ΜΜΕ, εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται με τον πλέον άθλιο τρόπο το όνειρο για μια καλύτερη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων από διάφορες χώρες του κόσμου.

Την ίδια ώρα δεκάδες αυτοσχέδιοι καταυλισμοί της ντροπής , από καλάμια και πλαστικές σακούλες εξακολουθούν να «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια» στην περιοχή και να στεγάζουν τους αλλοδαπούς εργάτες γης, προσφέροντας τους στέγη με το αζημίωτο καθώς οι ιδιοκτήτες των χωραφιών απαιτούν σημαντικά ποσά ανά κεφάλι για ενοίκιο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί ηλεκτροδοτούνται παράνομα με παροχές ηλεκτρικού ρεύματος από διπλανούς στάβλους το οποίο και χρεώνεται στους αλλοδαπούς εργάτες. Επίσης μέσα στους καταυλισμούς το κύκλωμα έχει στήσει μικρά παράνομα καταστήματα με τρόφιμα και άλλα είδη αμφιβόλου ποιότητας τα οποία πωλούν αναγκαστικά στους αλλοδαπούς εργάτες σε υψηλές τιμές .
 
ΣΙΩΠΗ…

Μια σειρά από υπηρεσίες της Ηλείας που έπρεπε να ελέγχουν , τις συνθήκες διαβίωσης και τους κανόνες εργασίας και υγιεινής αυτών των ανθρώπων, σιωπούν ανεξήγητα παρέχοντας με την στάση τους «προστασία» στους τσιφλικάδες – εκμεταλλευτές και στα κυκλώματα των δουλεμπόρων.

Τα όσα είδαν και κατέγραψαν προχθές οι αστυνομικοί της Δ.Α.Α./Υποδιεύθυνση Aντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος- Τμήμα 3ο Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων που έκαναν «ντου» σε έναν από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς της περιοχής , στο Κουρτέσι Βουπρασίας , μετά από καταγγελία της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα παραπάνω.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και ανέδειξαν όλα εκείνα που οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης , τα κομματικά στελέχη και οι διάφορες υπηρεσίες , περιέργως δεν βλέπουν παρά τις καταγγελίες και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Ε» και του περιοδικού «ΕΨΙΛΟΝ» επί δέκα (!) περίπου χρόνια.

Είκοσι πέντε Ρουμάνοι εργάτες , θύματα ενός αδίστακτου κυκλώματος δουλεμπόρων , προσέφεραν εργασία στα φραουλοχώραφα της περιοχής κάτω από απίστευτες συνθήκες .

Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αποτυπώνεται η φρίκη που βίωναν οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί και ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων.

« Με την άφιξή τους στην περιοχή της Ηλείας, ο 32χρόνος (σ.σ. ο Ελληνας που συνελήφθη) τους εγκατέστησε σε αυτοσχέδια παραπήγματα και την επόμενη μέρα αφού άρχισαν να εργάζονται στην συγκομιδή φράουλας, παραλάμβανε ο ίδιος την αμοιβή τους από του ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, χωρίς να τους την αποδίδει. Ταυτόχρονα τους υποχρέωνε να εφοδιάζονται από τον ίδιο, τα απαραίτητα για την διατροφή τους, χρεώνοντάς τους μεγάλα ποσά, απαγορεύοντάς τους παράλληλα να απομακρυνθούν από τον χώρο των παραπηγμάτων.» - αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ και σημειώνει :

« Οι συλληφθέντες με συνεχείς ξυλοδαρμούς, έντονη άσκηση ψυχολογικής βίας και χρήση κυνηγετικού όπλου, με το οποίο πυροβολούσαν στον αέρα κατά διαστήματα για εκφοβισμό, τους υποχρέωναν να συνεχίζουν να εργάζονται.»

Από την επιχείρηση της αστυνομίας συνελήφθησαν ένας Έλληνας 32 ετών από την Λαμία ι δύο αλλοδαποί υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 32 και 30 ετών με την κατηγορία της «εμπορίας ανθρώπων» και παράβασης του Ν. «Περί όπλων», ενώ αναζητούνται δυο ακόμη αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 

Σημειώνεται ότι η περιοχή που φιλοξενεί δεκάδες παράνομους καταυλισμούς αλλοδαπών εργατών φράουλας , αποτελεί «απαγορευμένη ζώνη» για τους δημοσιογράφους κάποιοι εκ των οποίων ενώ έκαναν ρεπορτάζ , δέχθηκα απειλές ύβρεις και χειροδικίες   από ντόπιους μπράβους – προστάτες των κυκλωμάτων.-  

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:18/4/2011
nodaros@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου