ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τα «μυστικά» της αρχαίας Θάσου


Η Θάσος θεωρείται μία από τις «καλύτερα γνωστές πόλεις του αρχαίου κόσμου». Οι μελέτες των αρχαιοτήτων, που έχουν φέρει κατά καιρούς στο φως οι ανασκαφές, θεωρούνται από τους ερευνητές ως οι πλέον διεξοδικές, καθώς καλύπτουν όλους σχεδόν τους τομείς και τις περιόδους της ιστορίας του νησιού.


Περιοδική έκθεση με θέμα τη δραστηριότητα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο θα διοργανωθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 6 Μαΐου έως τις 6 Αυγούστου. Η έκθεση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής στο νησί, οι οποίες έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα. Οι έρευνες στη Θάσο ξεκίνησαν το 1911 από τους Γάλλους Σαρλ Αβεζού, Σαρλ Πικάρ και Α. Ζ. Ρεϊνά. Κατά τις πρώτες ανασκαφές, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης, οι οποίες βοήθησαν στην ανασκαφή μεγάλων και σημαντικών μνημείων, όπως τα Ιερά του Ηρακλή και του Ποσειδώνα.
Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου,... έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Αγορά και το Ιερό της Αρτέμιδος, ενώ μετά τη δεκαετία του ΄70 οι ανασκαφές επεκτάθηκαν σε συνοικίες της αρχαίας πόλης. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, έρευνες στην οχύρωση, στη δημόσια πλατεία μεταξύ του Ιερού της Αρτέμιδος και της Αγοράς, καθώς και στις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα μεταλλεία μαρμάρου της Αλυκής.
Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου