ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ "ΘΗΣΑΥΡΟΙ"ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ

Η τελευταία «σοδειά» θησαυρών της ΗλείαςΕνα όμορφο ελληνικό άγαλμα, μια γυναικεία μαρμάρινη κεφαλή, ένθετη σε ενδεδυμένο άνω κορμό από πωρόλιθο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν σε μνημειώδη ελληνιστικό τάφο στη ΝΔ Πλαγιά της Πλατιάνας στην Ηλεία.Τα ευρήματα αυτά ρίχνουν φως στον τρόπο ζωής και τα έθιμα ταφής των κατοίκων της περιοχής κατά τον 4ο και 3ο αι. π.Χ. Στις ανατολικές υπώρειες της ακρόπολης της Πλατιάνας (θέση «Αλώνι Μπολιάρη») ερευνήθηκε ναόσχημο κτίσμα, το οποίο απέδωσε λίγα ευρήματα, αλλά προφανώς εντάσσεται σε περιοχή με δημόσια ιερά κτίσματα της ακρόπολης αυτής, η οποία δεν έχει ακόμη ερευνηθεί συστηματικά.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ευρήματα των ανασκαφών της «Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων» Ολυμπίας το 2009, που ανακοινώνει απόψε η προϊσταμένη της κ. Γία Χατζή.
Επίσης μεγάλος μυκηναϊκός τάφος αποκαλύφθηκε σε μικρή απόσταση από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Βαρθολομιού (θέση «Κατσίβερη»).
Στο πλαίσιο των αρδευτικών εργασιών του Δήμου Ανδραβίδας (θέση Αγ. Νικόλαος) ερευνήθηκε αποθέτης της ύστερης αρχαιότητας (3ος-4ος αι. μ.Χ.). Ημικυκλικό στηθαίο στο οποίο κατέληγε πήλινος αγωγός μεταφοράς ύδατος αποκαλύφθηκε στην περιοχή «Παλιώλενα» (θέση «Βρύσες»). Δύο νέοι θαλαμωτοί τάφοι ερευνήθηκαν στο γνωστό μυκηναϊκό νεκροταφείο του Μάγειρα (περιοχή Ολυμπίας).
Τέσσερις ταφικοί πίθοι σχετικά μεγάλων διαστάσεων αποκαλύφθηκαν μετά από σύντομη σωστική ανασκαφική έρευνα πλησίον της πόλης Κρέστενας. Το λίθινο βάθρο λατρευτικού αγάλματος άγνωστης προς το παρόν θεότητας ή ήρωα αποκαλύφθηκε πλήρως στα περιβόλια Φιγαλίας, ενώ στον προαύλιο χώρο της Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Κουρούτος (Κουρούτα Αμαλιάδας) κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας ήλθε στο φως λουτρικό συγκρότημα ρωμαϊκών, πιθανόν, χρόνων.
Στα επιστημονικά προγράμματα συνεργασίας της Εφορείας συγκαταλέγονται το συνεχιζόμενο ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης τοπογραφίας των αρχαίων τριφυλιακών πόλεων, το νέο ερευνητικό πρόγραμμα στον Κακόβατο Τριφυλίας, το ανασκαφικό κι ερευνητικό έργο στην Ιερή Αλτι (υπό την αιγίδα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών).
Παράλληλα η Εφορεία συνέταξε μελέτες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Φιγαλίας, Κάτω Σαμικού, του λουτρικού συγκροτήματος Σκαφιδιάς και του μυκηναϊκού νεκροταφείου Αγίας Τριάδας.
Τέλος συνεχίστηκε η εκπαιδευτική δράση και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Εφορείας. Σε συνεργασία με την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ολοκληρώθηκε η σύνταξη των κειμένων και του εποπτικού υλικού που θα πλαισιώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μουσείου Πύργου.
ΠΗΓΗ: EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου