ΤΡΥΠΗΤΗ(ΎΠΑΝΑ, ΙΣΟΒΑ 'Η ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ ): " Ίσταται κατά τον βορράν, στηριζόμενο επί φυσικού μπαλκονίου, εξόχως μεγαλοπρεπής και η περικλείουσα αιώνια βλάστηση αποτελεί τον μανδύα του. Αυτός λάμπει και απαστράπει εις όλα τα παιχνίδια των χρωμάτων εις καθημερινό θέαμα και ακτινοβολεί ως φαιοπράσινη φλόγα υπό τας πρωϊνάς αχτίδας του ηλίου".

''Πρός άρκτον δ' 'ομορα ήν τω Πύλω δύο πολίδια Τριφυλιακά 'Υπανα και Τυπανέαι και ποταμοί δε δύο εγγύς ρέουσι, ο τε Δαλίων (Διάγων) και ο Αχέρων εκβάλοντες εις τον Αλφειόν"
(Στράβων Η΄3,15)

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

ΤΡΥΠΗΤΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΣΟΒΑ (ΑΙΩΝΙΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ)

Οι θρυλοι του οικισμου ξεκινουν απο τα βαθη των αιωνων και εχουν την αφετηρια τους στην πλουσια ιστορια που γραφτηκε στην περιοχη του.
Η θεση του ειναι στρατηγικη.Βρισκεται στο περασμα απο την Ηραια στην Τριφυλια και απο την Αρκαδια στην Ηλεια.Αυτο ,το μεγιστης στρατηγικης σημασιας σταυροδρομι,δεν ησυχασε ποτε.Στα προ'ι'στορικα χρονια περασαν νομαδες, διαφορα φυλα εγκατασταθηκαν για να διωχθουν αργοτερτα απο αλλα επερχομενα, Προελληνες, Καυκωνες,Ιωνες, Αρκαδες, Αχαιοι, Μινυες ,Δωριεις, Ηλειοι ,Ρωμαιοι, Βησιγοτθοι, Νορμανδοι, Σλαβοι, Φραγκοι, Ενετοι, Τουρκοι, αφησαν αλλος λιγο αλλος πολυ το στιγμα τους σε τουτο τον τοπο.Στο περασμα τους αλλοι δημιουργησαν ,αλλοι κατεστρεψαν, αλλοι εκτισαν και αλλοι γκρεμισαν.Ομως αυτος ο τοπος πεισματαρης αντιστεκεται και μαρτυρει τα ιχνη τους.Γνωρισε δοξα ομως γνωρισε και πολλες καταστροφες, αλλαξε οψεις, και σημερα τα χαλασματα , οι οικισμοι και οι ταφοι που εχουν βρεθει μας μαρτυρουν το πλουσιο παρελθον αυτου του τοπου.
 Τα ευρηματα μαρτυρουν την υπαρξη θηλαστικων και κατ' επεκταση πρεπει να θεωρηθει βεβαιο και ανθρωπου απο την Πλειστοκαινο περιοδο την οποια εζησε ως ''Homo Sapiens''.
Kατα το 1400π.χ. ειναι το ακροτατο βορειοανατολικο καστρο του ενδοξου βασιλειου του Νεστωρα ,κατοπιν περασαν Αχαιοι, Δωριεις και υστερα οι Αιτωλεις που ονομαστηκαν Ηλειοι (φερτοι).Μετα απο πολλες ανακαταταξεις, πολεμους και μετακινησεις πληθυσμων φθανουμε στο 146π.χ. που η περιοχη κατακταται κυριολεκτικα απο τους Ρωμαιους.Κατα την Ρωμαικη περιοδο η πορεια της περιοχης ειναι πολυταραχη και ο οικισμος συνεχιζει να βρισκεται στην κορυφη του λοφου στις θεσεις "Ρικιας","Καστρο", και "Αγιο-Λιας" ομως αργοτερα ο οικισμος μεταφερεται πιο κατω λογω μαλλον του καταστροφικου σεισμου το 422μ.χ. που επληξε και ισοπεδωσε την περιοχη και κτιζεται στο σταυρδρομι που προανεφερα .Οι δρομοι αυτοι ηταν  σπουδαιοι και η διασταυρωση τους στο σημειο αυτο καθιστουσε το μερος νευραλγικο.Υπηρχε φυλακιο που εποπτευε τα περασματα και εισεπραττε τα εσοδα διελευσης(προσοδα-διοδια ) απο τους διερχομενους εμπορους.Ηταν ενα ειδος τελωνειου.Το σημειο αυτο το ονομαζαν Εισοδα -απο το εισοδος,εισοδημα, προσοδος αλλα και εισοδα ,εσοδα,διοδια. Το ονομα "τα Εισοδα"πηρε και ο γυρω οικισμος και με την κατοπινη σλαβικη παραφθορα εγινε "Εισοβα". Η Ισοβα βρισκοταν σε ακμη πολλα χρονια, κατι το οποιο μαρτυρουν τα ευρηματα και τα χαλασματα των κτισματων.
Η ακμη της φθανει μεχρι τον λοιμο του 746μ.χ.που αραιωσε τον πληθυσμο και εποικιστηκε με καποια Σλαβικα φυλα τα οποια αφομοιωθηκαν με τον χρονο.Μεταγενεστερα κατα την Φραγκοκρατια κτιζεται το μοναστηρι της Μαντονας της Ισοβας με αποτελεσμα  η περιοχη να αποκτησει παλι αιγλη.Φθανοντας στην Ενετοκρατια το ονομα αλλαζει και απο Ισοβα γινεται Μπιζμπαρδι (Bisbardi) απο τον Βισβαρδη τον φρουραρχο που εποπτευε το περασμα με συνεπεια οι ντοπιοι σε ελευθερη μεταφραση ν' αποκαλουν τον οικισμο Μπιτζιμπαρδι (εξου και η ονομασια του blog).Η Ενετοκρατια κρατησε ως το 1715 οσοτου εφυγαν οριστικα  και ηρθαν οι Τουρκοι.Το 1769 οι κατοικοι του χωριου συμμετεχουν στην επανασταση που καταπνιγηκε εν τη γενεση της και το Μπιτζιμπαρδι λογω της σημαντικης θεσης του ξεκληριστικε.Μονον τρεις οικογενειες διασωθησαν και αφησαν απογονους απο τους τοτε κατοικους του χωριου.Κατοπιν ηρθε η επανασταση και το χωριο ηταν απο τα πρωτα που απελευθερωθηκαν και αρχισε να βρισκει το δρομο του και την ταυτοτητα που το συναντουμε και σημερα με εξαιρεση το ονομα που αλλαξε το1927 με το υπ' αριθμ.306-1927 ΦΕΚ απο Μπιζμπαρδι σε Τρυπητη.
Για ολους εμας τους κατοικους του χωριου το ''ΜΠΙΤΖΙΜΠΑΡΔΙ" θα ειναι αγαπημενη ονομασια και θα μας φερνει θυμησες του ιστορικου μας παρελθοντος.
(Αντληση στοιχειων: ιερεως Ν.Κοντοβουνησιου "Μιλανε τα χαλασματα")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου